Rasbeschrijving Ragdoll                               

Karakter:

Men zegt: "De hond houdt van zijn baas en de kat van zijn huis". Dit geldt echter niet voor de Ragdoll. Hij geeft zich over aan zijn baas en wanneer mogelijk volgt hij hem op de voet. Men kan zeggen dat bij de Ragdoll het karakter doorslaggevend is.

De Ragdoll kan een uitstekend showexemplaar zijn en/of een echte liefhebberskat, maar in beide gevallen behoort hij onmiskenbaar tot het Ragdoll ras.

De karaktereigenschappen zijn bijzonder, ze zijn liefdevol, geduldig en goedmoedig. Ze hebben van nature een zachte stem en zijn zeer speels. Bovendien passen zij zich gemakkelijk aan hun omgeving aan en laten zich probleemloos binnenhouden. Men moet ze echter niet buiten laten lopen, daar zij tegenover vreemden en andere dieren te vertrouwelijk zijn.

De Ragdoll heeft enkele eigenschappen die men normaal aan een hond toeschrijft: Hij gedraagt zich veelal als een hond en slaapt ook vaak als een hond en is net zo aanhankelijk en nieuwsgierig.

Ragdoll kittens zijn net kleine kinderen, zij nemen alles waar en leren door ervaring. Hun speelsheid en hun altijd goede humeur en vrolijkheid geven ons het gevoel dat wij hen eigenlijk nooit storen en altijd gewenst zijn. Zij kijken graag toe bij de dagelijkse gang van zaken in het huis en bij het werk en zouden het liefst willen meewerken.

Met kinderen kunnen Ragdolls prima opschieten en ze maken zich graag met hen vertrouwd.

Uiterlijk:

Kop: De wigvormige kop is van gemiddelde grootte met goed ontwikkelde wangen en een stevige kin. De neus vertoont een lichte welving.

Ogen: ovaal en altijd blauw.

Oren: middelgroot, staan redelijk ver uit elkaar en hebben afgeronde punten.

Lichaam: een grote en gespierde, maar zeer elegante kat met een lang lichaam, een korte, krachtige hals en een volle goed gebouwde borst. De achterhand is zwaarder en hoger gesteld dan de voorhand. De poten zijn middellang, met zware botten en de voeten zijn groot en rond met haarbosjes tussen de tenen.

Staart: goed behaard en de lengte staat in goede verhouding tot het lichaam.

Vacht: zijdezacht aanvoelend, middellang en het haar rond de kraag en op de staart is langer dan de rest. het haar staat niet uit maar ligt tegen de huid aan.

Kleur: er zijn drie verschillende variëteiten erkend en alle drie komen ze voor in diversen kleuren. De klassieke kleuren zijn: seal, blue, chocolate en lilacpoint. Colourpoint Ragdolls hebben een creme kleurig lichaam met donker gekleurde extremiteiten. Mitted Ragdolls hebben een cremekleurig lichaam met donkerder gekleurde extremiteiten, ze onderscheiden zich van de colourpoint doordat ze aan de voorpoten witte laarsjes hebben, De Bi-Colour is de meest in het oog springende variëteiten, ze hebben een witte kin, borst en buik, en ook de pootjes zijn wit. Erg belangrijk is een wit maskertje op het gezicht in de vorm van een omgekeerde V.

Verzorging De halflange zijdezacht aanvoelende vacht van de Ragdoll vertoont geen neiging tot klitten en heeft daarom betrekkelijk weinig verzorging nodig. Eenmaal in de week losjes borstelen of kammen met een grove kam is voldoende.